Aambeien (hemorroïden) en skintags (huidflapje, mariske)

Aambeien (hemorroïden) zijn uitgezakte zwellichamen dicht bij de anus. Als de aambeien vanzelf zijn overgegaan, kan er soms een huidflapje achterblijven (skin tag of mariske).

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van onderstaande informatie, neem dan gerust contact op met de Proctos Kliniek in Bilthoven:

Back to top

Wat zijn aambeien?

Net boven de anus (het poepgat) bevindt zich op een aantal plaatsen een sponsachtig netwerk van kleine bloedvaten onder het slijmvlies, de zogenaamde zwellichamen. Ze liggen als kussentjes tegen elkaar aan, zodat de anus waterdicht afgesloten kan worden. Als er voortdurend druk op de bloedvaten staat, kunnen ze uitrekken en uitzakken. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens persen of tijdens de vergevorderde zwangerschap.

Aambeien of in medische termen hemorroïden zijn uitgezakte zwellichamen. Soms gaan ze vanzelf weg, soms ook niet. Ze kunnen uitwendig (aan de buitenkant) of inwendig (aan de binnenkant) of zowel uit- als inwendig zitten. Uitwendige aambeien herken je als zacht, pijnlijk bultje of uitstulping aan de buitenkant van de anus. Een naar buiten gezakte aambei gaat aanvankelijk vanzelf weer terug. In een later stadium moet je hem naar binnen terugduwen.

In een aambei kan zich plotseling een bloedstolsel vormen (getromboseerd hemorroïd of anale trombose). Dit geeft veel pijnklachten. Aambeien zijn niet gevaarlijk of besmettelijk, maar veel mensen hebben er in hun dagelijkse leven last van.

Aambeien - Hoe ontstaan ze en welke behandelingen zijn er mogelijk:

 

Back to top

Symptomen en klachten bij aambeien

Aambeien kunnen vervelende klachten geven. Symptomen van aambeien zijn:

 • Bloedverlies
  Aambeien kunnen bloeden, er komt er vocht uit of ze raken ontstoken. Er zit dan ook wat bloed bij de ontlasting. Overigens zijn niet alle bloedingen uit de anus het gevolg van hemorroïden.
 • Pijn
  Een aambei kan veel pijnklachten geven. Er kan zich in een aambei plotseling een bloedstolsel vormen (getromboseerd hemorroïd). Dit geeft veel pijn.
 • Jeuk
  Aambeien kunnen ook klachten van anale jeuk geven. Dit komt doordat de sluitspier niet meer volledig afsluit en darmslijm of dunne ontlasting uit de anus lekt. De huid rondom de anus kan hierdoor iets geïrriteerd zijn.
 • Drukkend, branderig gevoel na de stoelgang
  Soms zijn aambeien zo gezwollen dat ze naar buiten puilen. Dit veroorzaakt een drukkend gevoel, vooral tijdens en na de stoelgang.  Het zogenaamde 'prolaps gevoel'. Dit is een gevoel alsof er iets naar buiten komt en dat je dat moet terugduwen.
 • Hygiënische problemen, zoals vegen in de onderbroek.

Bloed bij de ontlasting wordt meestal veroorzaakt door inwendige of uitwendige aambeien. Bloedverlies uit de anus kan echter ook komen door een fissuur, een abces, een poliep of wat anders. Raadpleeg als u langere tijd klachten heeft altijd uw arts indien u:

 • Ouder bent dan 45 jaar;
 • Familieleden hebt met darmkanker;
 • Bloedverlies hebt dat niet overgaat na eenvoudige maatregelen.

Als aambeien onbehandeld blijven kunnen de volgende symptomen en klachten ontstaan:

 • Bloedstolsel (getromboseerde aambei): Hierbij ontstaat vrij acute pijn en is meestal een donkerrode tot paarse zwelling zichtbaar buiten de anus. Het bloedstolsel kan met plaatselijke verdoving verwijderd worden.
 • Afgeknelde uitgezakte hemorroïden (graad 4): Indien de inwendige aambeien buiten de anus hangen en worden afgekneld, kan een acute situatie ontstaan waarbij veel pijn ontstaat.
 • Verzakking van de darmwand (hemorroïdale prolaps): Er kan voortdurend slijmvlies naar buiten hangen (zonder afknelling) en daardoor onvrijwillig verlies van ontlasting of slijm (incontinentie) optreden.
Back to top

Oorzaken van aambeien

Aambeien zijn gezwollen bloedvaten en dus zwakke plekken. Dat is op zich geen probleem. Aambeien ontstaan wanneer er te veel druk is op de aders bij de anus. Deze raken dan geïrriteerd, zwellen op en rekken uit. De oorzaak van de druk kan zijn:

 • Persen
  Als je gaat persen omdat jouw poep hard is of je probeert te poepen terwijl je geen aandrang hebt, komt er te veel druk op de aders boven de anus. Poep kan hard worden als je te weinig vezels eet, te weinig drinkt of te weinig beweegt. Bepaalde medicijnen kunnen poep ook hard maken.
 • Ophouden van de ontlasting
  Als je poep ophoudt, hoopt de poep zich op in de endeldarm. De druk in de aders boven de anus neemt daardoor toe. Het is dus goed om te poepen als je aandrang heeft en het niet uit te stellen.
 • Chronisch hoesten
  Tijdens het hoesten komt er veel druk op de bloedvaten te staan en neemt ook de druk in de aders boven de anus toe.
 • Langdurig staan zitten
  Als je lang staat zonder te lopen of veel zit, is er een constant hoge druk op de anus.
 • Zwangerschap en bevalling
  Als je zwanger bent of bevalt, neemt de druk in de bloedvaten toe. Vrouwen hebben hierdoor een verhoogd risico op aambeien.
 • Stress
  Stress kan voor spijsverteringsproblemen en overbelasting zorgen. Daardoor kunnen aambeien ontstaan.
Back to top

Tips en adviezen voor (klachten bij) aambeien

Tips en adviezen om aambeien en klachten bij aambeien te voorkomen of te verhelpen zijn:

 • Eet regelmatig en vezelrijk
  Eet voldoende vezels. Vezels nemen vocht op en zorgen daardoor voor een goede darmwerking. Hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepel. Vezels zitten met name in groente, fruit en volkorenproducten. Een gezonde gevarieerde voeding bevat alle voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Bekijk hier of u voldoende vezels eet.
 • Controleer of u gezonde ontlasting heeft.
  Onderstaande video geeft uitleg over hoe u gezonde ontlasting kunt herkennen.
 • Drink voldoende
  Drink dagelijks minstens 1,5 tot 2 liter vocht. Drink niet te veel koffie, thee, koolzuurhoudende dranken. Deze prikkelen de anus en daarvan kunnen uw klachten verergeren.
 • Beweging
  Door regelmatig te bewegen wordt de darmbeweging gestimuleerd en kan je verstopping voorkomen. Als je veel zit of lang achter elkaar staat, is de kans op verstopping groter.
 • Hygiëne
  Gebruik alleen zacht toiletpapier of spoel de anus af met de douche. Dep vervolgens de anus goed droog. Gebruik weinig of geen zeep en gebruik geen vochtige toiletdoekjes. Dit kan de jeuk en irritatie rond de anus verergeren. Je kunt ook een wattenschijfje met olie gebruiken. Een warm bad kan helpen tegen jeuk en pijn.
 • Gezond toiletgedrag
  Ga niet gehaast naar het toilet en ga bij aandrang. Het ophouden zorgt ervoor dat de poep verder indikt waardoor de kans op verstopping toeneemt. Als je aandrang hebt, pers je voorzichtig mee. Pers niet als er geen aandrang is. Neem een juiste toilethouding aan: rechtop, ontspannen en met uw voeten op een voetenbankje.
 • Bij zwangerschap
  Tijdens de laatste weken van de zwangerschap kunt regelmatig 10-15 minuten op uw linkerzij gaan liggen om de druk op uw bekkenbodem te verminderen.
Back to top

Onderzoek en diagnose bij aambeien

Op grond van uw verhaal, het lichamelijk onderzoek en een proctoscopie kan de diagnose hemorroïde vaak gesteld worden. Soms is het nodig om een kijkonderzoek van de gehele dikke darm (coloscopie) te doen om andere oorzaken uit te sluiten.

 • Lichamelijk onderzoek: De arts bespreekt eerst met u uw klachten en zal daarna lichamelijk onderzoek, een rectaal toucher, doen. Bij dit onderzoek voelt de chirurg met de wijsvinger in de anus naar de functie van de kring- en bekkenbodemspier en eventueel voelbare afwijkingen in de anus en endeldarm, zoals een poliep of tumor.
 • Proctoscopie: kijkonderzoek in het laatste stukje endeldarm en de anus. Hierbij kan worden vastgesteld of er aambeien of andere afwijkingen aanwezig zijn.

Hier kunt u meer informatie vinden over de onderzoeken.

Back to top

Behandelen van aambeien

Veel patiënten hebben baat bij de tips die hierboven gegeven worden om klachten te voorkomen. Heeft u een aantal keren last gehad of blijven de klachten toch aanhouden, dan is verdere en andere behandeling nodig om de aambeien te verwijderen.

Rubberbandligatie

Bij rubberbandligatie (ook wel RBL of behandeling met elastiekjes genoemd) wordt de aambei afgebonden door een rubberbandje. Op die manier wordt op natuurlijke wijze een litteken gemaakt. Het ringetje en het afgestorven bolletje weefsel worden met de ontlasting mee uitgescheiden. Na de ingreep kunt u bloedverlies hebben, dat kan soms tot 2 weken aanhouden. Er treden zelden complicaties op.

Sclerotherapie

Bij sclerotherapie wordt in het uitgezette vaatje wordt een vloeistof gespoten die zorgt dat de aambei krimpt ver verschrompelt.

Marisectomie (verwijderen van een huidflapje, skin tag of mariske)

Het huidflapje, skin tag of mariske wordt na plaatselijke verdoving weggesneden. De wond wordt meestal opengelaten om ontsteking te voorkomen.

Hemorroïdopexie

Via de anus wordt rondom overtollig slijmvlies verwijderd door het op te binden met hechtingen. Het overtollig slijmvlies sterft af en wordt langs natuurlijke weg afgevoerd.

Hemorroïdectomie mucosa sparend

De aambeien worden chirurgisch weggenomen, maar er wordt zo min mogelijk slijmvlies weggenomen om incontinentie klachten dan wel vernauwing van de anus te voorkomen.

Back to top

Mogelijke complicaties na behandeling van aambeien

Aan de behandeling van aambeien kunnen soms complicaties verbonden zijn. De meest voorkomende zijn:

 • Bloedverlies
  Bloedverlies treedt vaak op na de behandeling van aambeien, maar is bijna nooit ernstig en gaat meestal vanzelf over. Indien u bloed verliest en twijfelt vragen wij u telefonisch contact op te nemen met ons.
 • Pijn
  De operaties van aambeien staan bekend om de pijn die ze veroorzaken. Bij poliklinische behandelingen valt dit erg mee. Als u geopereerd wordt aan aambeien, kunt u wel pijn verwachten. Hiervoor bestaan goede pijnstillers. Deze adviseren wij u te gebruiken. Niet alleen voor uw eigen comfort, maar ook om onwillekeurige verkramping van de sluitspier en de bekkenbodemspier te voorkomen.
 • Incontinentie
  Hier bestaan veel fabeltjes over. Normaal gesproken zou incontinentie niet op moeten treden na een operatie. Dit risico bestaat wel als de sluitspier al minder goed werkt door een bevalling, eerdere operatie of bestraling. Een gespecialiseerd arts zal dit vooraf altijd controleren.
 • Recidief (herhaling van de klachten)
  De kans dat aambeien na de operatie terugkomen is kleiner als de stoelgang normaal is en u niet hoeft te persen naast de andere adviezen welke wij u meegegeven.
Back to top

Een getromboseerde aambei

Wat is een getromboseerde aambei?

Bij een getromboseerde aambei is er sprake van een acuut ontstaan klein ongevaarlijk bloedstolseltje in een onderhuids adertje net aan de buitenkant, onder de huid, van de anus. Dit veroorzaakt een bultje net op de overgang van binnen naar buiten van de anus. Dit bultje kan klein of groter zijn, kan zeer pijnlijk zijn en trekt zich niet terug naar binnen, ook niet door erop te duwen. De pijn is vaak het ergst bij het passeren van ontlasting of het aanraken bij bijvoorbeeld afvegen, maar kan ook gedurende de dag en nacht (hevige) pijn geven onafhankelijk van het moment van de stoelgang.

Oorzaken getromboseerde aambei

De oorzaak is meestal verhoogde druk, rek of spanning van de anale huid en/of de vlak onder de huid gelegen anale sluitspier. De onderhuidse adertjes kunnen dan gestuwd raken en in een gestuwd adertje kan zo’n stolsel makkelijk ontstaan. Zo’n bloedstolsel is ongevaarlijk en kan zich niet verspreiden naar een ander deel van het lichaam of elders in het lichaam schade aanrichten.

Behandelen van getromboseerde aambei

Als je afwacht, breekt het lichaam zo’n bloedstolseltje in de loop van 1 tot 6 weken (gemiddeld 2-3 weken) vanzelf af. De pijn gedurende deze tijd kan hevig zijn maar zal uiteindelijk meestal geleidelijk afnemen. Soms ontstaat er vanzelf een wondje door de druk van het bloedstolsel op de huid, dan kan er tijdelijk bloedverlies bemerkt worden. In sommige gevallen, als de pijn hevig is of langdurig aanhoudt, kan dit verkramping van de sluitspier veroorzaken, die op zichzelf ook pijn veroorzaakt of de pijn in stand kan houden. Als iemand met hevige pijn door een getromboseerde aambei binnen 1-2 weken de Proctos Kliniek bezoekt, kan onder lokale verdoving het aangetaste gestuwde stukje ader met daarin het bloedstolseltje, via een sneetje in de huid worden verwijderd. Dit is een veilige, kleine ingreep die doorgaans goed wordt verdragen, direct veel verlichting van de pijn kan geven en indien mogelijk en in goed overleg, direct wordt uitgevoerd door de behandelend chirurg. Wij schenken ook aandacht aan de mogelijke oorzaak van een getromboseerde aambei (zoals hierboven beschreven). Bovendien adviseren we u over bestrijding van de pijn en geven tips tegen het ongemak ten gevolge van het onderhuidse anale bloedstolsel zelf en/of aan het wondje dat achterblijft nadat de chirurg dit bloedstolsel heeft verwijderd.

Wij raden u aan om:

 • De ontlasting zacht en soepel te houden dmv leefregels, dieetadvies en eventueel medicijnen;
 • Niet te persen;
 • Goede pijnstilling te gebruiken.

Bovendien zullen wij eventueel verder onderzoek doen naar de oorzaak van het ontstaan van het bloedstolsel.

Een getromboseerde aambei kan ontstaan omdat u perst om de ontlasting eruit te krijgen, zoals bijvoorbeeld bij harde ontlasting. Deze aandoening kan ook ontstaan als er een te hoge spierspanning bestaat op de bekkenbodemspier of sluitspier.

Tips en adviezen bij een getromboseerde aambei

U kunt zelf in ieder geval beginnen met de stoelgang zo goed mogelijk te reguleren. Dit wil zeggen: de ontlasting zacht en soepel houden door vezelrijk en gezond te eten, voldoende te drinken en te bewegen. Verder is het belangrijk niet te persen en te proberen zo goed mogelijk te ontspannen tijdens de stoelgang in de juiste houding.

U kunt de pijn bestrijden met pijnstillers, zoals paracetamol als basis maximaal 3 x per dag 2 tabletten van 500 mg en daarbij zo nodig nog Ibuprofen 400 mg max 3 x 1 tablet per dag.

Het kan ook helpen de pijn te bestrijden met koelen (niet met ijs), een warm zitbad te nemen of een warme kruik te gebruiken.

Hoe snel kan ik met een getromboseerde aambei terecht bij de Proctos Kliniek voor een behandeling?

Als u of uw huisarts contact opneemt met ons vanwege acute anale pijn waarbij er duidelijk sprake is van een recent ontstaan pijnlijk anaal bultje, zal onze assistente met de behandelend chirurg overleggen over de snelste en beste mogelijkheid om uw klacht tijdens een consult te beoordelen en te behandelen. 

Meestal houdt dit in dat u binnen 1-2 dagen welkom bent voor een eerste consult.

Back to top

Contact en Herhaalrecept

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie, neem dan gerust contact op met de Proctos Kliniek in Bilthoven:

Via onderstaande link kunt u zelf digitaal een herhaalrecept aanvragen:

Op indicatie van uw chirurg of op eigen verzoek kan een medisch psycholoog onderdeel uitmaken van de behandeling.

Back to top

Vragen over deze aandoening

 • Hoe maak ik een afspraak bij de Proctos Kliniek?

  U heeft een verwijsbrief van de huisarts of medisch specialist nodig om een afspraak te kunnen maken. Deze kan digitaal bij ons aangeleverd worden via Zorgmail door de huisarts of specialist , of u neemt deze  mee naar de kliniek.

  U belt zelf om de afspraak voor een eerste consult in te plannen.

   

 • Ik heb bloedverlies na het poliklinisch verwijderen van een getromboseerde aambei, is dit normaal?

  Een beetje bloedverlies bij de ontlasting, het afvegen of in de onderbroek treedt vaak op na het poliklinisch verwijderen van een getromboseerde aambei en is onschuldig. U kunt hiervoor een inlegkruisje of maandverbandje gebruiken. Het bloedverlies stopt doorgaans vanzelf binnen 2 weken.

  Raakt het maandverbandje binnen 1-2 uur doordrenkt of voelt u zich licht in het hoofd of duizelig bij bloedverlies, neemt u dan telefonisch contact op via tel: 030 225 02 60.

 • Na de sclerotherapie heb ik nu een dikke pijnlijke bobbel, paars/rood van kleur, is dit normaal?

  Na een injectie met scleroserende vloeistof is het normaal dat er een lokale reactie van de huid en/of het slijmvlies optreedt. De injectieplaats kan zwellen, jeuken, branden en gevoelig zijn.

  In ongeveer 1% van de gevallen wordt er een bloedstolsel gevormd in het behandelde bloedvat onder de huid/het slijmvlies (dit heet anale randvene trombose). Dit gebeurt dan vaak binnen 48 uur na de behandeling. Dit is volkomen onschadelijk maar kan pijnlijk tot zeer pijnlijk zijn.

  Als u denkt zo’n zeer pijnlijk bloedstolsel te hebben, neemt u dan contact op met de medisch assistent voor overleg. Zij zal in overleg met de behandelend chirurg bespreken of er een behandeling nodig is.