Aambeien (hemorroïden) en skintags (mariske)

Net boven de anus bevindt zich op een aantal plaatsen een sponsachtig netwerk van kleine bloedvaten onder het slijmvlies, de zogenaamde zwellichamen. Ze liggen als kussentjes tegen elkaar aan, zodat de anus waterdicht afgesloten kan worden. Als er voortdurend druk op de bloedvaten staat, kunnen ze uitrekken en uitzakken. Dit gebeurt bijvoorbeeld  tijdens persen of tijdens de vergevorderde zwangerschap. Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen. Ze kunnen uitwendig of inwendig zitten. Ook kan er een combinatie van uit- en inwendige aambeien bestaan. Als de aambeien vanzelf zijn overgegaan, kan er soms een huidflapje zijn achtergebleven (skin tag of mariske).

Back to top

Klachten

Aambeien kunnen klachten geven van bloedverlies, pijn, jeuk, een bobbeltje bij de anus of hygiënische problemen, zoals vegen in de onderbroek.
Ongeveer 50 procent van de mensen die denken dat ze aambeien hebben, hebben een fissuur, een abces, een poliep of iets anders. Raadpleeg als u langere tijd klachten heeft altijd uw arts indien u:

 • ouder bent dan 45 jaar;
 • familieleden hebt met darmkanker;
 • bloedverlies hebt dat niet overgaat na eenvoudige maatregelen.
Back to top

Diagnose en onderzoek

Op grond van uw verhaal, het lichamelijk onderzoek en een proctoscopie kan de diagnose vaak gesteld worden. Een proctoscopie is een onderzoek waarbij met een kort buisje in het laatste stukje van de darm gekeken wordt. Soms is het nodig om een kijkonderzoek van de gehele dikke darm (coloscopie) te doen om andere oorzaken uit te sluiten.

Back to top

Tips voor het voorkomen van klachten

Gebruik alleen zacht toiletpapier of spoel de anus af met de douche (wel droogdeppen). Gebruik weinig of geen zeep; gebruik geen vochtige toiletdoekjes; dit kan de jeuk en irritatie rond de anus verergeren. Houdt de ontlasting zacht door:

 • regelmatig te eten
 • voldoende voedingsvezels (zemelen, bruinbrood, groente en fruit) te eten
 • voldoende water te drinken (1,5 tot 2 liter per dag)
 • voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen
 • niet gehaast naar het toilet te gaan, correcte positie voor de stoelgang, niet persen en de ontlasting niet lang op te houden
 • tijdens de laatste weken van de zwangerschap regelmatig 10-15 minuten op uw linkerzij te gaan liggen om de druk op uw bekkenbodem te verminderen.
Back to top

Behandeling

Veel patiënten hebben baat bij de tips die hierboven gegeven worden om klachten te voorkomen. Maar het hebben van aambeien kan een dynamische ziekte zijn: de klachten kunnen helemaal verdwijnen en dan toch weer terugkomen. Heeft u een aantal keren last gehad of blijven de klachten toch aanhouden, dan zal een andere behandeling noodzakelijk zijn.

Back to top

Mogelijk complicaties van onbehandelde aambeien

Bloedstolsel (gethromboseerde aambei)

Hierbij ontstaat vrij acute pijn en is meestal een donkerrode tot paarse zwelling zichtbaar buiten de anus. Het bloedstolsel kan met plaatselijke verdoving verwijderd worden.

Afgeknelde uitgezakte aambeien (graad 4)

Indien de inwendige aambeien buiten de anus hangen en worden afgekneld, kan een acute situatie ontstaan waarbij veel pijn ontstaat.

Verzakking van de darmwand (hemorroïdale prolaps)

Er kan voortdurend slijmvlies naar buiten hangen (zonder afknelling) en daardoor onvrijwillig verlies van ontlasting of slijm (incontinentie) optreden.

Back to top

De volgende behandelingen vinden poliklinisch en zonder verdoving plaats

Rubberbandligatie

De aambei wordt afgebonden door een rubber bandje. Op die manier wordt op natuurlijke wijze een litteken gemaakt. Het ringetje en het afgestorven bolletje weefsel worden met de ontlasting mee uitgescheiden. Na de ingreep kunt u bloedverlies hebben, dat kan soms tot 2 weken aanhouden. Er treden zelden complicaties op.

Scleroseren

In het uitgezette vaatje wordt een vloeistof gespoten die zorgt dat de aambei verschrompelt.

Back to top

De volgende behandelingen vinden met verdoving plaats (plaatselijke verdoving, ruggeprik of algehele narcose)

Marisectomie (verwijderen van een skin tag of marisk)

Het huidlapje wordt na plaatselijke verdoving weggesneden. De wond wordt meestal opengelaten om ontsteking te voorkomen.

Hemorroïdopexie

Via de anus wordt rondom overtollig slijmvlies verwijderd door het op te binden met hechtingen. Het overtollig slijmvlies sterft af en wordt langs natuurlijke weg afgevoerd.

Hemorroïdectomie mucosa sparend

De aambeien worden chirurgisch weggenomen, maar er wordt zo min mogelijk slijmvlies weggenomen om incontinentie klachten danwel vernauwing van de anus te voorkomen. Dit gebeurt met het elektrisch mes. Dit kan op maximaal drie plaatsen tegelijk.

Back to top

Mogelijke complicaties na de behandeling van aambeien

Bloedverlies

Bloedverlies treedt vaak op na de behandeling van aambeien, maar is bijna nooit ernstig en gaat meestal vanzelf over. Indien u bloed verliest en twijfelt vragen wij u telefonisch contact op te nemen met ons.

Pijn

De operaties van aambeien staan bekend om de pijn die ze veroorzaken. Bij poliklinische behandelingen valt dit erg mee. Als u geopereerd wordt aan aambeien, kunt u wel pijn verwachten. Hiervoor bestaan goede pijnstillers. Deze adviseren wij u te gebruiken. Niet alleen voor uw eigen comfort, maar ook om onwillekeurige verkramping van de sluitspier en de bekkenbodemspier te voorkomen.

Incontinentie

Hier bestaan veel fabeltjes over. Normaal gesproken zou incontinentie niet op moeten treden na een operatie. Dit risico bestaat wel als de sluitspier al minder goed werkt door een bevalling, eerdere operatie of bestraling. Een gespecialiseerd arts zal dit vooraf altijd controleren.

Recidief (herhaling van de klachten)

De kans dat aambeien na de operatie terugkomen is kleiner als de stoelgang normaal is en u niet hoeft te persen naast de andere adviezen welke wij u meegegeven.

Back to top

Een getromboseerde aambei

Een getromboseerde aambei, wat is dat eigenlijk?

Bij een getromboseerde aambei is er sprake van een acuut ontstaan klein ongevaarlijk bloedstolseltje in een onderhuids adertje net aan de buitenkant, onder de huid, van de anus.

Dit veroorzaakt een bultje net op de overgang van binnen naar buiten van de anus. Dit bultje kan klein of groter zijn, kan zeer pijnlijk zijn en trekt zich niet terug naar binnen, ook niet door erop te duwen. De pijn is vaak het ergst bij het passeren van ontlasting of het aanraken bij bijvoorbeeld afvegen, maar kan ook gedurende de dag en nacht (hevige) pijn geven onafhankelijk van het moment van de stoelgang.

Hoe ontstaat een getromboseerde aambei?

De oorzaak is meestal verhoogde druk, rek of spanning van de anale huid en/of de vlak onder de huid gelegen anale sluitspier. De onderhuidse adertjes kunnen dan gestuwd raken en in een gestuwd adertje kan zo’n stolsel makkelijk ontstaan.

Zo’n bloedstolsel is ongevaarlijk en kan zich niet verspreiden naar een ander deel van het lichaam of elders in het lichaam schade aanrichten.

Hoe wordt een getromboseerde aambei behandeld?

Als je afwacht, breekt het lichaam zo’n bloedstolseltje in de loop van 1 tot 6 weken (gemiddeld 2-3 weken) vanzelf af. De pijn gedurende deze tijd kan hevig zijn maar zal uiteindelijk meestal geleidelijk afnemen. Soms ontstaat er vanzelf een wondje door de druk van het bloedstolsel op de huid, dan kan er tijdelijk bloedverlies bemerkt worden.  

In sommige gevallen, als de pijn hevig is of langdurig aanhoudt, kan dit verkramping van de sluitspier veroorzaken, die op zichzelf ook pijn veroorzaakt of de pijn in stand kan houden.

Als iemand met hevige pijn door een getromboseerde aambei binnen 1-2 weken de Proctos Kliniek bezoekt, kan onder lokale verdoving het aangetaste gestuwde stukje ader met daarin het bloedstolseltje, via een sneetje in de huid worden verwijderd.

Dit is een veilige, kleine ingreep die doorgaans goed wordt verdragen, direct veel verlichting van de pijn kan geven en indien mogelijk en in goed overleg, direct wordt uitgevoerd door de behandelend chirurg.

Wij schenken ook aandacht aan de mogelijke oorzaak van een getromboseerde aambei (zoals hierboven beschreven). Bovendien adviseren we u over bestrijding van de pijn en geven tips tegen het ongemak ten gevolge van het onderhuidse anale bloedstolsel zelf en/of aan het wondje dat achterblijft nadat de chirurg dit bloedstolsel heeft verwijderd.

Wij raden u aan om:

 • de ontlasting zacht en soepel te houden dmv leefregels, dieet advies en eventueel medicijnen;
 • niet te persen;
 • goede pijnstilling te gebruiken.

Bovendien zullen wij eventueel verder onderzoek doen naar de oorzaak van het ontstaan van het bloedstolsel.

Een getromboseerde aambei kan ontstaan omdat u perst om de ontlasting eruit te krijgen, zoals bijvoorbeeld bij harde ontlasting. Deze aandoening kan ook ontstaan als er een te hoge spierspanning bestaat op de bekkenbodemspier of sluitspier.

Wat kan ik zelf doen aan een getromboseerde aambei?

U kunt zelf in ieder geval beginnen met de stoelgang zo goed mogelijk te reguleren.

Dit wil zeggen: de ontlasting zacht en soepel houden door vezelrijk en gezond te eten, voldoende te drinken en te bewegen. Verder is het belangrijk niet te persen en te proberen zo goed mogelijk te ontspannen tijdens de stoelgang in de juiste houding.

U kunt de pijn bestrijden met pijnstillers, zoals paracetamol als basis maximaal 3 x per dag 2 tabletten van 500 mg en daarbij zo nodig nog Ibuprofen 400 mg max 3 x 1 tablet per dag.

Het kan ook helpen de pijn te bestrijden met koelen (niet met ijs), een warm zitbad te nemen of een warme kruik te gebruiken.

Hoe snel kan ik met een getromboseerde aambei terecht bij de Proctos Kliniek voor een behandeling?

Als u of uw huisarts contact opneemt met ons vanwege acute anale pijn waarbij er duidelijk sprake is van een recent ontstaan pijnlijk anaal bultje, zal onze assistente met de behandelend chirurg overleggen over de snelste en beste mogelijkheid om uw klacht tijdens een consult te beoordelen en te behandelen. 

Meestal houdt dit in dat u binnen 1-2 dagen welkom bent voor een eerste consult.

Op indicatie van uw chirurg of op eigen verzoek kan een medisch psycholoog onderdeel uitmaken van de behandeling.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie, mail of bel naar de Proctos Kliniek: info@proctoskliniek.nl of tel. 030-2250260

Back to top

Vragen over deze aandoening

 • Hoe kan ik een herhaalrecept aanvragen?

  Via dit formulier kunt u een herhaalrecept aanvragen.

   

 • Hoe maak ik een afspraak bij de Proctos Kliniek?

  U heeft een verwijsbrief van de huisarts of medisch specialist nodig om een afspraak te kunnen maken. Deze kan digitaal bij ons aangeleverd worden via Zorgmail door de huisarts of specialist , of u neemt deze  mee naar de kliniek.

  U belt zelf om de afspraak voor een eerste consult in te plannen.

   

 • Ik heb bloedverlies na het poliklinisch verwijderen van een getromboseerde aambei, is dit normaal?

  Een beetje bloedverlies bij de ontlasting, het afvegen of in de onderbroek treedt vaak op na het poliklinisch verwijderen van een getromboseerde aambei en is onschuldig. U kunt hiervoor een inlegkruisje of maandverbandje gebruiken. Het bloedverlies stopt doorgaans vanzelf binnen 2 weken.

  Raakt het maandverbandje binnen 1-2 uur doordrenkt of voelt u zich licht in het hoofd of duizelig bij bloedverlies, neemt u dan telefonisch contact op via tel: 030 225 02 60.