Wetenschappelijk onderzoek

Welkom bij de Proctos Kliniek! We zijn niet alleen toegewijd aan het bieden van hoogwaardige medische zorg, maar ook aan het verbeteren van de zorg in de toekomst.

Neem deel aan wetenschappelijk onderzoek en verbeter samen met ons de zorg

Onze inzet reikt verder dan de behandelkamer; we streven naar medisch onderzoek waarvan de uitkomsten de behandeling van patiënten kan verbeteren. Daarom nodigen we u uit om deel te nemen aan onze diverse wetenschappelijke onderzoeken en een verschil te maken in de gezondheidszorg van morgen.

Waarom deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek?

Wetenschappelijke vooruitgang is de motor achter medische vernieuwing. Door mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek kunt u meehelpen met de ontdekking van nieuwe behandelingen en diagnostische technieken waardoor de kwaliteit van leven van patiënten wordt verbeterd. Door uw deelname kunnen de behandelingen in de toekomst veranderen en verbeteren.

Uw rol in het onderzoeksproces

Als deelnemer aan onze wetenschappelijke onderzoeken speelt u een belangrijke rol in het succes ervan. Uw ervaringen, feedback en medewerking bieden onderzoekers waardevolle inzichten die anders moeilijk te verkrijgen zouden zijn. U deelt in het streven naar verbetering en draagt bij aan de ontwikkeling van effectievere behandelmethoden.

De voordelen van deelnemen

We begrijpen dat deelname aan een wetenschappelijk onderzoek een persoonlijke beslissing is. Daarom zetten we ons in om uw ervaring zo positief mogelijk te maken. Als deelnemer kunt u profiteren van:

1.            Toegang tot nieuwe behandelingen: U krijgt mogelijk toegang tot nieuwe en soms experimentele behandelingen die nog niet algemeen beschikbaar zijn. Dit kan voor sommige patiënten een kans bieden op verbetering wanneer traditionele behandelingen niet het gewenste resultaat opleveren.

2.            Medische Monitoring: Als deelnemer wordt u nauwlettend gevolgd door ons deskundige medische team. U ontvangt regelmatige gezondheidscontroles waarbij we zorgen dat uw welzijn voorop staat.

3.            Bijdrage aan Kennis: U draagt bij aan de medische kennis en helpt toekomstige patiënten te profiteren van nieuwe behandelingen.

4.            Samenwerking met Deskundigen: U krijgt de kans om samen te werken met vooraanstaande medische professionals en onderzoekers. Dit biedt niet alleen een educatieve ervaring, maar ook de mogelijkheid om uw persoonlijke perspectief te delen.

Bij de Proctos Kliniek geloven we dat deelname aan wetenschappelijk onderzoek meer is dan alleen een klinisch proces – het is een kans om deel uit te maken van de vooruitgang van de gezondheidszorg. Doe mee aan onze wetenschappelijke onderzoeken en ontdek hoe u een verschil kunt maken. Samen kunnen we bouwen we aan een betere behandeling van patiënten met anale klachten in de toekomst. Als u erover nadenkt om met een van onze studies mee te doen, kunt u dit altijd bespreken met uw behandelend arts of contact met ons opnemen om meer te weten te komen over lopende onderzoeksprojecten en hoe u kunt deelnemen.

Onze actuele onderzoeken

Bij de Proctos Kliniek geloven we in het continu streven naar medische vooruitgang en het verbeteren van de uitkomst van zorg bij onze patiënten. We zijn verheugd om u een kijkje te geven in onze lopende onderzoeksprojecten, elk gericht op het vinden van innovatieve oplossingen voor verschillende aandoeningen.

HollAND studie – Vergelijking van behandelmethoden voor hemorroïden

De werving van nieuwe patiënten voor de HollAND Studie, waarin we de effectiviteit van verschillende behandelmethoden voor symptomatische graad 3 hemorroïden onderzoeken, is inmiddels gestopt. Deze studie onderzoekt voor welke behandeling de patiënt de voorkeur heeft:  poliklinisch d.m.v. Rubberband Ligatie (RBL) of operatief d.m.v. een hemorroidectomie. We verwachten dat de resultaten van deze studie ons zullen helpen om een betere afweging te maken bij de behandeling van deze veelvoorkomende aandoening.

ATLAS Studie – De rol van antibiotica bij  de behandeling van perianale abcessen

In onze ATLAS Studie onderzoeken we of met antibiotica (AB) het risico op de ontwikkeling van perianale fistels vermindert kan worden bij mensen met een primair perianaal abces. Deze studie bevindt zich momenteel in de inclusiefase en uw deelname kan helpen bij het ontrafelen van dit belangrijke medische vraagstuk.

AMFI studie – Naar een betere fistulotomie procedure

In onze AMFI Studie onderzoeken we een nieuwe manier om beter te kunnen bepalen of een peri-anale fistel opengelegd kan worden. Het openleggen van een fistel (fistulotomie) is de beste manier om een fistel te genezen echter een deel van de kringspier doorgenomen en dit kan mogelijk leiden tot ongewild verlies van ontlasting. Een fistulotomie wordt nu alleen toegepast bij laaggelegen peri-anale fistels. We onderzoeken de kringspier en meten de continentie voor en na fistulotomie. Dit zal ons helpen om te bepalen of we voorzichtiger of juist makkelijker moeten beslissen of we deze ingreep aanbieden. Door deel te nemen, kunt u bijdragen aan de verbetering van de chirurgische praktijk.

THROS studie – Innovatieve benaderingen voor hemorroïden

Met onze THROS Studie onderzoeken we de effectiviteit van Rubberband Ligation (RBL) versus Sclerotherapie bij symptomatische graad 1-2 hemorroïden. We gaan er bij deze studie van uit dat beide methodes even goed zijn en zijn benieuwd waar u als patiënt de voorkeur voor heeft. Uw deelname kan ons helpen om de behandeling van deze aandoening te verfijnen.

Alert-CD studie – Een blik op patiënten met de ziekte van Crohn en perianale fistels

De Alert-CD Studie bevindt zich in de vervolg fase en richt zich op het onderzoeken van de huidige behandelingen bij Crohnse patiënten met een actieve perianale fistel. Door in kaart te brengen welke behandelingen in Nederland worden gedaan (praktijkvariatie), kunnen we beter begrijpen welke benaderingen het meest effectief zijn.

LIFT Langetermijn onderzoek – De LIFT procedure in perspectief

Met het LIFT Langetermijn Onderzoek analyseren we de resultaten na 5 tot 10 jaar van de LIFT procedure, met speciale aandacht voor continentie en kwaliteit van leven. Uw ervaringen kunnen ons inzichten bieden in de lange-termijn effectiviteit van deze behandeling.

MAP Langetermijn onderzoek – Dieper inzicht in perianale fistels

Onze MAP Langetermijn Studie is in de opstartfase. MAP staat voor Mucosa Advancement Plastiek of verschuivingsplastiek. We onderzoeken de resultaten op lange termijn van de MAP bij mensen met een (mid)hoge perianale fistel. Een student-onderzoeker gaat ons helpen om meer te weten komen over de effectiviteit van deze operatie.

LA POPA studie – Vergelijking van behandeltechnieken voor sinus pilonidalis

De opzet van deze studie is nog in ontwikkeling. We vergelijken twee weinig ingrijpende behandeltechnieken: pit-picking en pit-picking met laser. Straks kan uw deelname de weg wijzen naar effectievere behandelopties.

Confidence studie – Fecale incontinentie en anale Plug

Binnenkort volgt de lokale goedkeuring voor de Confidence Studie, die zich richt op het gebruik van een anale plug bij fecale incontinentie. Deze studie, opgezet en gecoördineerd door Maastricht UMC, kan bijdragen aan verbeterde behandelingsopties voor deze uitdagende aandoening.

Duchess trial – Het onderzoek naar hemorroïden behandeling

We zijn verheugd over de opzetfase van de Duchess Trial, een nationale cohortstudie gericht op de behandeling van symptomatische graad 2/3 hemorroïden. Dit onderzoeksvoorstel zal in de komende maanden verder worden ontwikkeld en heeft als doel een diepgaand inzicht te bieden in de beste aanpak van aambeien.

Bij de Proctos Kliniek streven we ernaar om de gezondheid van onze patiënten te verbeteren door baanbrekende onderzoeken en innovatieve benaderingen. Als u geïnteresseerd bent in deelname of meer informatie wenst over een specifiek onderzoek, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Ontmoet onze eerste promovendi bij de Proctos Kliniek

We zijn verheugd om onze allereerste promovendi te verwelkomen in ons zelfstandige behandelcentrum. Deze pioniers verkennen de grenzen en effenen de weg voor betere proctologische zorg voor iedereen.

Van klinische vragen tot baanbrekende ontdekkingen

Onze promovendi zijn de architecten van de toekomstige gezondheidszorg. Ze richten hun focus op kritieke gebieden zoals behandelingsopties voor hemorroïden, fissuren, perianale fistels en meer. Hun onderzoeken beloven niet alleen nieuwe oplossingen te bieden, maar ook te leiden tot beter begrip van aandoeningen en geavanceerdere behandelmethoden.

Verenigd in missie, gedreven door samenwerking

Bij de Proctos Kliniek begrijpen we dat grote doorbraken vaak voortkomen uit teaminspanningen. Onze promovendi werken nauw samen met ervaren artsen, onderzoekers en verpleegkundigen die hen ondersteunen met hun kennis en ervaring. Als patiënt speelt u een belangrijke rol in dit proces. Samen creëren we een dynamische omgeving waarin ideeën worden uitgewisseld, innovatie wordt gestimuleerd en echte verandering wordt gerealiseerd. 

Lisette Dekker, arts onderzoeker
Openbare verdediging: 27 juni 2023, Amsterdam UMC
Proefschrift: New insights in benign anorectal disease – Nieuwe inzichten in goedaardige ziekte van de anus en endeldarm.

Danielle van Reijn, bekkenfysiotherapeut
Openbare verdediging: 31 oktober 2023, LUMC
Proefschrift: Bridging the gap – Pelvic floor physical therapy in the treatment of chronic anal fissure

Wetenschappelijk onderzoek met gegevens uit uw medisch dossier 

Het komt regelmatig voor dat we de medische gegevens uit uw dossier willen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Door een nieuwe wetenschappelijke ontdekking of door ervaringen van andere collega’s ontstaat een vraag die we willen onderzoeken. Het is ook mogelijk dat uw behandeling in de Proctos Kliniek dan al achter de rug is.

Ten behoeve van een dergelijk onderzoek verstrekken we gegevens over uw behandeling of zelfs inzage in uw dossier. Hiervoor wordt uw toestemming gevraagd. Als het redelijkerwijs niet mogelijk is om uw toestemming te vragen, kunnen wij uw gegevens gebruiken zonder uw toestemming. Wij zorgen er altijd voor dat uw persoonlijke gegevens niet zichtbaar zijn omdat uw gegevens onder een codenummer bewaard. De onderzoekers hebben bovendien een plicht tot geheimhouding.

Meer algemene informatie over deelname aan wetenschappelijk onderzoek vindt u in de brochure van het Ministerie van VWS: ‘Medisch wetenschappelijk onderzoek’. Wordt u inderdaad gevraagd om deel te nemen aan een onderzoek, dan krijgt u van degene die het onderzoek uitvoert (een arts of wetenschapper) alle informatie, zowel mondeling als schriftelijk.

Bezwaar maken

Wilt u bezwaar maken tegen het gebruik van uw medische gegevens en/of resterend lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek, dan kunt u het bezwaarformulier invullen en opsturen naar balie@proctoskliniek.nl. Uw bezwaar wordt geregistreerd in uw dossier. U mag ook later nog bezwaar maken door het ingevulde formulier op te sturen. U hoeft de reden van uw bezwaar niet te melden. Dit heeft geen enkel effect op de verdere behandeling. Als u bezwaar maakt, zal de Proctos Kliniek uw medische gegevens en/of resterend lichaamsmateriaal niet gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.