Voorbereiding onderzoek

Om u zo goed mogelijk te kunnen onderzoeken, vragen we u om te laxeren met een Microlax. Hiermee maakt u het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm, leeg.

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van onderstaande informatie, neem dan gerust contact op met de Proctos Kliniek in Bilthoven:

Back to top

Wat is Microlax? 

Microlax is een klysma. Het is een tube met een tuitje dat u in de anus plaatst. 

Back to top

Hoe kom ik aan Microlax?

Microlax is zonder recept verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Voor het gebruik heeft u twee stuks nodig.

Back to top

Hoe moet ik Microlax gebruiken? 

U brengt de vloeistof bij voorkeur liggend, op uw linker zijde, in. Verwijder het dopje. Knijp een druppeltje uit de tube. Dit maakt de tuit een beetje vettig, waardoor u deze makkelijker kunt inbrengen. Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus. Knijp de tube zo veel mogelijk leeg en trek deze weer uit de anus. Houd de tube ingedrukt als u hem terugtrekt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer terugvloeit in de tube. Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de verpakking. Dit is normaal, de ingebrachte hoeveelheid is voldoende voor de werking. Blijf na het inbrengen zo mogelijk nog vijf tot tien minuten liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uit komt.

Hierna gaat u naar de wc om op normale wijze te ontlasten.

Back to top

Wanneer moet ik Microlax gebruiken?

Het beste is om de avond vóór (ongeveer twee uur voor u naar bed gaat) en de ochtend van de afspraak (ongeveer twee uur voor vertrek van huis) te laxeren met Microlax. Indien u een afspraak hebt na 17.00 uur hoeft u alleen op de dag van de afspraak (ongeveer twee uur voor vertrek) te laxeren met Microlax. Als u hevige pijn heeft hoeft u de Microlax NIET te gebruiken. Als u bloedverlies heeft, mag u de Microlax ter voorbereiding van ons onderzoek WEL gebruiken.

Back to top

Wat kan ik verwachten na het gebruik van Microlax?

Microlax maakt harde ontlasting zacht en prikkelt het endeldarmslijmvlies, waardoor (soms heftige) aandrang opgewekt wordt. De ontlasting komt meestal binnen vijf tot twintig minuten op gang. Er kan (lichte) irritatie van de anus optreden, dit verdwijnt weer binnen enkele uren. Als u last heeft van een chronische darmontsteking of van kloofjes in de anus, kunt u hier meer last van krijgen.

Uitleg over het inbrengen van de Microlax vindt u in onderstaand instructiefilmpje of lees de PDF-versie.

Back to top

Heeft de arts u aangeraden om voor het onderzoek een Colex klysma te plaatsen?

Voor bepaalde onderzoeken wordt een Colex klysma aangeraden. Hieronder vindt u de instructies voor het gebruik van het klsyma.

Om meer te weten te komen over het gebruik van een Colex klysma, klik hier.

Back to top

Contact en Herhaalrecept

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie, neem dan gerust contact op met de Proctos Kliniek in Bilthoven:

Via onderstaande link kunt u zelf digitaal een herhaalrecept aanvragen:

 

Back to top