Onderzoeken

In de Proctos Kliniek worden verschillende onderzoeken verricht. U kunt hierover ook informatie vinden bij de informatie over het Eerste polikliniekbezoek en Behandelingen.

Afhankelijk van uw klachten kunnen één of meer van onderstaande onderzoeken plaats vinden. 

Inspectie van de anus/vagina (uitwendig kijken) 

U ligt op de linkerzij met opgetrokken knieën, of op de rug met opgetrokken knieën. De medisch specialist kijkt naar de anus en de huid eromheen. De billen en de anus worden daarbij wat gespreid. De medisch specialist vraagt u de kringspier aan te knijpen, te ontspannen, of juist te persen. Bij vrouwen kijkt de medisch specialist ook vaak naar de ingang van de vagina, om te zien of er littekens zijn of een verzakking aanwezig is. 

Rectaal toucher (inwendig voelen) 

U ligt op de linkerzij met opgetrokken knieën. De medisch specialist voelt met de wijsvinger in de anus. Dit kan tot maximaal 8 cm diep. Zo zoekt de medisch specialist naar voelbare afwijkingen in de anus en endeldarm, zoals een poliep of tumor. Zo onderzoekt de medisch specialist tevens de functie van de kringspier en bekkenbodemspieren. Dit onderzoek kan een gevoel van aandrang of ander ongemakkelijk gevoel geven. 

Vaginaal toucher (inwendig voelen)  

U ligt op de rug met opgetrokken knieën. De medisch specialist gaat met één of twee vingers naar binnen om te voelen of er een verzakking is en om onderzoek te doen naar de functie van de bekkenbodemspieren. 

Proctoscopie (inwendig kijken)   

U ligt op de linkerzij met opgetrokken knieën. De medisch specialist brengt een kijkbuisje met een doorsnede van 2 cm anaal in, tot maximaal 8 cm diep. Met een lichtje wordt de binnenkant van de endeldarm en anus bekeken. Soms wordt wat lucht ingeblazen zodat de endeldarm beter zichtbaar is. Zo kan bijvoorbeeld een slijmvliesverzakking, aambeiweefsel of een poliep worden vastgesteld. Dit onderzoek kan een gevoel van aandrang of ander ongemakkelijk gevoel geven.  

Rectoscopie (inwendig kijken)   

U ligt op de linkerzij met opgetrokken knieën. De medisch specialist brengt een holle buis met een doorsnede van 3 cm anaal in, tot maximaal 8 cm diep. Met een lichtje wordt de binnenkant van de endeldarm en anus bekeken. Er wordt wat lucht ingeblazen zodat de endeldarm beter zichtbaar is. U kunt op het beeldscherm meekijken. We doen meestal een proctoscopie maar kiezen soms, als we iets dieper naar binnen willen kijken om bijvoorbeeld een poliepje weg te halen, voor een rectoscopie. 

Echografisch onderzoek van de kringspieren 

U ligt op de linkerzij met opgetrokken knieën, de medisch specailist brengt een staafvormige echo-probe (transducer) in de anus. Om de probe zit een hoesje met gel erin. In de buis zit een echokop die opnames maakt van de kringspieren en de bekkenbodemspier. 

Echografisch onderzoek van het bekkenbodemgebied 

U ligt op de rug met opgetrokken knieën. De medisch specialist plaatst een echo-probe (transducer) tegen de buitenkant van de bekkenbodem aan (bij vrouwen tussen de schaamlippen en anus, bij mannen tussen de balzak en anus). Op de monitor verschijnt dan een echobeeld van de sluitspieren, bekkenbodemspieren en –organen waarbij metingen kunnen worden verricht. De medisch specialist vraagt u om spieren aan te spannen, te ontspannen of te persen.  

Echo-defecografie  

U ligt op de rug met opgetrokken knieën, de medisch specialist brengt eerst via de anus circa 60 cc gel in de endeldarm. U perst deze gel vervolgens naar buiten en bootst de ontlasting na. De medisch specialist plaatst tijdens het persen een echo-probe (transducer) tegen de buitenkant van de bekkenbodem aan (bij vrouwen tussen de schaamlippen en anus, bij mannen tussen balzak en anus).   

Ballon-expulsie test

De ballonexpulsie test is een belangrijk onderdeel van de behandeling door de bekkenfysiotherapeute van een anale fissuur. Tijdens de test kan worden vastgesteld of u en hoe snel u, kunt uitpoepen.

Klik hier om alle informatie over de ballon-expulsie test te lezen.

Anorectaal functieonderzoek (ARFO)  

De verpleegkundige voert dit onderzoek uit. U ligt op de linkerzij met opgetrokken knieën en een handdoekje over u heen. De verpleegkundige brengt via uw anus een dunne probe in. Hieraan zit een ballonnetje. Deze probe is verbonden met de meetapparatuur. De verpleegkundige vraagt u om te knijpen met de anus, te hoesten en te persen. Vervolgens wordt het ballonnetje een paar keer opgeblazen om de ontspanning van uw kringspier en de gevoeligheid van de endeldarm te meten. Het onderzoek duurt 25 tot 30 minuten. 

Met de drukmeting van de anus (anale manometrie) wordt het functioneren van de endeldarm en bekkenbodemspieren in kaart gebracht en wordt de spanning en de knijpkracht van de kringspieren gemeten.  

Voorbereiding ARFO: U moet voor dit onderzoek een klysma gebruiken. Na het onderzoek kunt u weer naar huis. De uitslag krijgt u via de behandelend arts. Klik hier om alle informatie over het anorectaal functie onderzoek te lezen.

Aanvullend onderzoek in een ander centrum    

Soms is een ander onderzoek nodig, zoals: 

  • Coloscopie (dikke darm onderzoek) 
  • Defaecografie  
  • (Dynamische) MRI 
  • CT scan 
  • Neurofysiologisch onderzoek van de bekkenbodemzenuw (nervus pudendus) 

De medisch specialist verwijst u zo nodig en in overleg met u naar een andere kliniek of ziekenhuis en bespreekt na het onderzoek de uitslag met u.