Verstopping door verzakking (Obstructief Defaecatie Syndroom)

ODS (Obstructief Defaecatie Syndroom) is een verstopping door verslapping van de darmwand. ODS is een afkorting van het Obstructief Defaecatie Syndroom. Dit betekent dat ontlasting uw lichaam niet goed kan verlaten omdat er iets in de weg zit. Dit is het gevolg van een verzakking. Het gaat dus niet om verstopping die het gevolg is van te harde ontlasting of een verstoorde darmwerking.

Back to top

Heeft iedereen met ODS dezelfde soort verzakking?

 Nee, er zijn verschillende soorten verzakkingen die ODS kunnen veroorzaken:

Verslapping van de wand tussen endeldarm en vagina (rectocele)

Normaal gesproken hoopt de ontlasting zich op in het allerlaatste stukje van de endeldarm. Bij een rectocele heeft u een verslapping van de wand tussen endeldarm en vagina. Er ontstaat daardoor een soort zakje, waarin zich ontlasting kan ophopen. Dit kan een bultgevoel in de vagina geven, en/of als u naar de wc gaat het gevoel dat het er niet uitkomt of dat er wat achterblijft. Dat is ook daadwerkelijk het geval. U voelt dan nog steeds aandrang terwijl u net naar de wc bent geweest. Ook kunt u kleine stukjes ontlasting verliezen tijdens het bewegen, zonder dat u aandrang had.

afbeelding van een rectocele

 

Verzakking van de dunne darm (enterocele)

Bij een enterocele is de dunne darm tot laag in het bekken gezakt. De endeldarm wordt daardoor samengedrukt waardoor de ontlasting er niet goed uit kan. Typisch voor deze klacht is dat u vaak ’s nachts het gevoel hebt dat u moet poepen. Als u ligt, zakt de dunne darm namelijk terug in de buik, waardoor de ontlasting alsnog door de endeldarm kan en u aandrang voelt. Meestal heeft u bij deze verzakking ook buikpijn of een zwaar gevoel onder de buik of vagina, wat in de loop van de dag erger wordt. Vrouwen bij wie de baarmoeder op vrij jonge leeftijd is verwijderd, hebben vaak last van een enterocele.

Enterocele

 

Instulping van de endeldarm

Hierbij stulpt de endeldarm in zichzelf. Hoe dit precies kan ontstaan, is niet helemaal duidelijk. Door de instulping kan de ontlasting niet goed door de endeldarm en dat kan aanleiding geven tot buikkrampen. Vaak kan de dunnere ontlasting er wel langs. U heeft dan, vaak plotseling, diarree.

instulping van de endeldarm

  

Verzakking van de endeldarm (rectumprolaps)

Hierbij komt de endeldarm naar buiten. Dat kan alleen tijdens het persen optreden, maar soms gebeurt dit ook spontaan. In ernstige gevallen is de darm niet meer terug te duwen.

Back to top

Welke soort verzakking heb ik?

De arts zal naar u luisteren en een lichamelijk onderzoek doen om te bepalen wat er bij u precies aan de hand is. Daarnaast maakt de arts een echografie van de bekkenbodem. Soms wordt aanvullend ook radiologisch onderzoek gedaan zoals DRE of een MRI.

Back to top

Welke behandeling krijg ik?

Bij een verzakking van de endeldarm zult u altijd geopereerd moeten worden. Bij de overige verzakkingen hangt het af van de ernst van uw klachten of u wel of niet geopereerd wordt.

Niet-operatieve behandelingen zijn:

 • Het reguleren van de ontlasting: een vezelrijk dieet, regelmatig eten en voldoende water drinken, kunnen uw klachten soms al verhelpen. Laxeermiddelen kunnen er daarnaast voor zorgen dat uw ontlasting zacht blijft.
 • Bekkenfysiotherapie: om de ontlasting goed naar buiten te krijgen, moeten de spieren van de bekkenbodem in goede conditie zijn.
 • Vaginale of peri-anale ondersteuning van de verzakking: bij een rectocele kan het soms helpen om de endeldarm met de hand te ondersteunen wanneer u op de wc zit. U leert hoe u dit kunt doen.
 • Het kan helpen om met een spoelflesje, gevuld met lauw water, na te spoelen als u na toiletbezoek het gevoel heeft dat er nog ontlasting is achtergebleven.

Operatieve ingrepen zijn:

Bij een rectocele:
De chirurg herstelt de wand tussen de vagina en de endeldarm. Dat kan via de vagina, via de anus of via de buik, zonder of met kunstmateriaal.

Behandeling via de anus:check

met rubberbandjes worden kleine stukjes slijmvlies afgebonden, waardoor het slijmvlies wordt strakgetrokken. De zakjes sterven later af. Deze behandeling gebeurt poliklinisch en zonder verdoving.

Behandeling via de vagina:

hierbij wordt de achterwand van de vagina weer strak gemaakt (achterwandplastiek). Deze ingreep wordt uitgevoerd door de gynaecoloog en kan zonder of met een matje gebeuren.

Behandeling via de buik:

hierbij wordt met een kijkoperatie de wand van de endeldarm en vagina opgetrokken met behulp van een matje dat wordt bevestigd aan de binnenkant van de wervelkolom (rectovaginopexie).

Bij een dunne darm verzakking, instulping of endeldarmverzakking:
Meestal wordt bij deze aandoeningen gekozen voor een rectovaginopexie (zie boven).

Back to top

Kan iedereen ODS krijgen?


ODS komt het vaakst voor bij vrouwen. De verzakking ontstaat nogal eens als gevolg van een bevalling. Maar ook vrouwen die nooit kinderen hebben gekregen kunnen ODS krijgen. De bekkenbodem van vrouwen is kwetsbaar voor verzakking van organen, waardoor de uitgang van de ontlasting in het gedrang kan komen. Wie vaak last heeft van verstopping, kan door het vele persen en langdurig op de wc zitten ook last krijgen van ODS. Ook een staand beroep of veel moeten tillen, verhogen het risico.

Niet doen! U moet vooral niet gaan persen om de ontlasting eruit te krijgen. Hierdoor wordt de aandoening alleen maar erger.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie, bel of mail naar de Proctos Kliniek: tel 030-2250260 of info@proctoskliniek.nl

Back to top

Vragen over deze aandoening

 • Heb ik een verwijzing nodig om een afspraak te kunnen krijgen bij de Proctos Kliniek?

  U hebt een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist om bij ons behandeld te kunnen worden.

 • Hoe kan ik een herhaalrecept aanvragen?

  Via dit formulier kunt u een herhaalrecept aanvragen.

   

 • Hoe maak ik een afspraak bij de Proctos Kliniek?

  U heeft een verwijsbrief van de huisarts of medisch specialist nodig om een afspraak te kunnen maken. Deze kan digitaal bij ons aangeleverd worden via Zorgmail door de huisarts of specialist , of u neemt deze  mee naar de kliniek.

  U belt zelf om de afspraak voor een eerste consult in te plannen.