Verstopping door verzakking (Obstructief Defaecatie Syndroom)

Obstructief Defaecatie Syndroom (ODS) is een verstopping door verslapping van de darmwand. Dit betekent dat ontlasting uw lichaam niet goed kan verlaten omdat er iets in de weg zit. Dit is het gevolg van een verzakking.

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van onderstaande informatie, neem dan gerust contact op met de Proctos Kliniek in Bilthoven:

Back to top

Wat is verstopping door verzakking?

Obstructief Defaecatie Syndroom (ODS) is een verstopping door verslapping van de darmwand. Dit betekent dat ontlasting uw lichaam niet goed kan verlaten omdat er iets in de weg zit. Dit is het gevolg van een verzakking. Het gaat dus niet om verstopping die het gevolg is van te harde ontlasting of een verstoorde darmwerking. Er zijn verschillende soorten verzakkingen die een verstopping kunnen veroorzaken:

Verslapping van de wand tussen endeldarm en vagina (rectocele)

Normaal gesproken hoopt de ontlasting zich op in het allerlaatste stukje van de endeldarm. Bij een rectocele heeft u een verslapping van de wand tussen endeldarm en vagina. Er ontstaat daardoor een soort zakje, waarin zich ontlasting kan ophopen. Dit kan een bultgevoel in de vagina geven, en/of als u naar de wc gaat het gevoel dat het er niet uitkomt of dat er wat achterblijft. Dat is ook daadwerkelijk het geval. U voelt dan nog steeds aandrang terwijl u net naar de wc bent geweest. Ook kunt u kleine stukjes ontlasting verliezen tijdens het bewegen, zonder dat u aandrang had.

afbeelding van een rectocele

 

Verzakking van de dunne darm (enterocele)

Bij een enterocele is de dunne darm tot laag in het bekken gezakt. De endeldarm wordt daardoor samengedrukt waardoor de ontlasting er niet goed uit kan. Typisch voor deze klacht is dat u vaak ’s nachts het gevoel hebt dat u moet poepen. Als u ligt, zakt de dunne darm namelijk terug in de buik, waardoor de ontlasting alsnog door de endeldarm kan en u aandrang voelt. Meestal heeft u bij deze verzakking ook buikpijn of een zwaar gevoel onder de buik of vagina, wat in de loop van de dag erger wordt. Vrouwen bij wie de baarmoeder op vrij jonge leeftijd is verwijderd, hebben vaak last van een enterocele.

Enterocele

 

Instulping van de endeldarm

Hierbij stulpt de endeldarm in zichzelf. Hoe dit precies kan ontstaan, is niet helemaal duidelijk. Door de instulping kan de ontlasting niet goed door de endeldarm en dat kan aanleiding geven tot buikkrampen. Vaak kan de dunnere ontlasting er wel langs. U heeft dan, vaak plotseling, diarree.

instulping van de endeldarm

  

Verzakking van de endeldarm (rectumprolaps)

Hierbij komt de endeldarm naar buiten. Dat kan alleen tijdens het persen optreden, maar soms gebeurt dit ook spontaan. In ernstige gevallen is de darm niet meer terug te duwen.

Back to top

Symptomen en klachten bij verstopping door verzakking

Symptomen en klachten bij een verstopping door een verzakking zijn:

 • Opgeblazen gevoel
 • Balgevoel
 • Harde ontlasting
 • Pijn
Back to top

Oorzaken van verstopping door verzakking

ODS komt het vaakst voor bij vrouwen. De verzakking ontstaat dan nogal eens als gevolg van een bevalling. Maar ook vrouwen die nooit kinderen hebben gekregen kunnen ODS krijgen. De bekkenbodem van vrouwen is kwetsbaar voor verzakking van organen, waardoor de uitgang van de ontlasting in het gedrang kan komen. Wie vaak last heeft van verstopping, kan door het vele persen en langdurig op de wc zitten ook last krijgen van ODS. Ook een staand beroep of veel moeten tillen, verhogen het risico.

Back to top

Tips en adviezen bij verstopping door verzakking

Het voorkomen van een verzakking is lastig, maar er zijn enkele tips om verstopping te voorkomen:

 • Niet (hard) persen
  Ga niet gehaast naar het toilet en ga bij aandrang. Het ophouden zorgt ervoor dat de poep verder indikt waardoor de kans op verstopping toeneemt. Als je aandrang hebt, pers je voorzichtig mee. Pers niet als er geen aandrang is, pers alleen zachtjes mee als u aandrang voelt.
 • Niet (te) zwaar tillen
  Vermijd, als het mogelijk is, ook zwaar tillen. Sommige sportoefeningen (bijvoorbeeld met zware gewichten trainen) geven ook een hogere belasting van de bekkenbodem en kunnen de klachten verergeren.
 • Eet regelmatig en vezelrijk
  Eet voldoende vezels. Vezels nemen vocht op en zorgen daardoor voor een goede darmwerking. Hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepel. Vezels zitten met name in groente, fruit en volkorenproducten. Een gezonde gevarieerde voeding bevat alle voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Bekijk hier of u voldoende vezels eet.
 • Controleer of u gezonde ontlasting heeft.
  Onderstaande video geeft uitleg over hoe u gezonde ontlasting kunt herkennen.
 • Drink voldoende
  Drink dagelijks minstens 1,5 tot 2 liter vocht. Drink niet te veel koffie, thee, koolzuurhoudende dranken. 
 • Beweging
  Door regelmatig te bewegen wordt de darmbeweging gestimuleerd en kan je verstopping voorkomen. Als je veel zit of lang achter elkaar staat, is de kans op verstopping groter. Stel toiletbezoek niet lang uit, ga naar het toilet als u aandrang voelt.

Back to top

Onderzoek en diagnose bij verstopping bij een verzakking

De arts zal naar u luisteren en een lichamelijk onderzoek doen om te bepalen wat er bij u precies aan de hand is. Daarnaast maakt de arts een echografie van de bekkenbodem. Soms wordt aanvullend ook radiologisch onderzoek gedaan zoals DRE of een MRI.

Hier kunt u meer informatie vinden over de onderzoeken.

Back to top

Behandelen van verstopping door verzakking

Bij een verzakking van de endeldarm zult u altijd geopereerd moeten worden. Bij de overige verzakkingen hangt het af van de ernst van uw klachten of u wel of niet geopereerd wordt.

Niet-operatieve behandeling

 • Het reguleren van de ontlasting
  Een vezelrijk dieet, regelmatig eten en voldoende water drinken, kunnen uw klachten soms al verhelpen. Laxeermiddelen kunnen er daarnaast voor zorgen dat uw ontlasting zacht blijft.
 • Bekkenfysiotherapie
  Om de ontlasting goed naar buiten te krijgen, moeten de spieren van de bekkenbodem in goede conditie zijn.
 • Vaginale of peri-anale ondersteuning van de verzakking
  Bij een rectocele kan het soms helpen om de endeldarm met de hand te ondersteunen wanneer u op de wc zit. U leert hoe u dit kunt doen.
 • Spoelflesje
  Het kan helpen om met een spoelflesje, gevuld met lauw water, na te spoelen als u na toiletbezoek het gevoel heeft dat er nog ontlasting is achtergebleven.

Operatieve behandeling

Bij een rectocele
De chirurg herstelt de wand tussen de vagina en de endeldarm. Dat kan via de vagina, via de anus of via de buik, zonder of met kunstmateriaal.

check

 • Behandeling via de anus
  met rubberbandjes worden kleine stukjes slijmvlies afgebonden, waardoor het slijmvlies wordt strakgetrokken. De zakjes sterven later af. Deze behandeling gebeurt poliklinisch en zonder verdoving.

 • Behandeling via de vagina
  Hierbij wordt de achterwand van de vagina weer strak gemaakt (achterwandplastiek). Deze ingreep wordt uitgevoerd door de gynaecoloog en kan zonder of met een matje gebeuren.

 • Behandeling via de buik
  Hierbij wordt met een kijkoperatie de wand van de endeldarm en vagina opgetrokken met behulp van een matje dat wordt bevestigd aan de binnenkant van de wervelkolom (rectovaginopexie).

Bij een dunne darm verzakking, instulping of endeldarmverzakking:
Meestal wordt bij deze aandoeningen gekozen voor een rectovaginopexie (zie boven).

 

Back to top

Contact en Herhaalrecept

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie, neem dan gerust contact op met de Proctos Kliniek in Bilthoven:

Via onderstaande link kunt u zelf digitaal een herhaalrecept aanvragen:

Op indicatie van uw chirurg of op eigen verzoek kan een medisch psycholoog onderdeel uitmaken van de behandeling.

 

Back to top

Vragen over deze aandoening

 • Heb ik een verwijzing nodig om een afspraak te kunnen krijgen bij de Proctos Kliniek?

  U hebt een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist om bij ons behandeld te kunnen worden.

 • Hoe kan ik een herhaalrecept aanvragen?

  Via dit formulier kunt u een herhaalrecept aanvragen.

   

 • Hoe maak ik een afspraak bij de Proctos Kliniek?

  U heeft een verwijsbrief van de huisarts of medisch specialist nodig om een afspraak te kunnen maken. Deze kan digitaal bij ons aangeleverd worden via Zorgmail door de huisarts of specialist , of u neemt deze  mee naar de kliniek.

  U belt zelf om de afspraak voor een eerste consult in te plannen.